• Am certificat – ce nota-mi dati?
    Despre competitie – pro si contra
    Am certificat – ce nota-mi dati?
    Despre competitie – pro si contra

Audit – auditor – auditat

Am observant – fara surprindere – ca echipele de audit sunt primite de auditati cu moartea in suflet! “Vin astia si o sa-mi gaseasca neconformitati! Ma da sefu afara!”. STUPID! Nu ei ca gandesc asa, ci sefii lor ca i-au adus in postura asta. O buna parte din vina o au si RMC-ul si consultantul – nu si-au batut capul sa “imbarce” pe executantul din process in barca sistemului. Omul “stie” ca nu-i sistemul lui, cumva “simte” ca e de rau daca nu da bine la audit si spera ca eventuala neconformitate sa nu fie “vina” lui. Pentru el, sistemul de management – al calitatii, de mediu etc. – e o bataie de cap in plus, niste hartii de completat PE LANGA ce avea el de facut. Si avea o multime! Patronii/managerii au dat afara oameni (e criza, va aduceti aminte?) si acum el trebuie sa suplineasca lipsa de personal cu efort propriu, timp propriu, nervi proprii….
Din nou:aud nenascutii caini… care intreaba ” pai si ce vrei sa zici?! Ca nu-i asa?”.
Am si eu o intrebare (naiva):
Aveti cunostinta de locuri, sisteme, organizatii unde NU este asa? Ma duc acolo si fac si … Continue reading

Am certificat – ce nota-mi dati?

In mod curios, lumea inca mai considera pe la noi ca un “certificat ISO” e ca un fel de nota zece – “Ce buni suntem!”.

Imi face placere sa dau drumu la dusul cu apa rece: standard egal nota CINCI (5)!

Si nu, nu pentru-ca pe la noi a ajuns sa se vanda “certificatu” ca la taraba. E drept, in Romania dai un telefon la site-urile de profil care, contra sumei de 100 euro/certificat (referential adica!) iti transmit cu plata ramburs dovada certificarii conformitatii sistemului de management cu ce referential vrei! Dar asta e problema RENAR-ului, a Ministerului Economiei si Comertului, a oricui numa a noastra nu. C-asa-i la noi…

Sa revenim: standard egal nota cinci. Sa ma explic.

Demult, pe cand exista un organism numit Inspectoratul de Stat pentru Calitate – care te cam baga la puscarie daca dadeai rasol la calitate pentru produsele destinate exportului… – exista I o grila de notare  in scoli – de la 1 la 10, unde 1 era nota cea mai mica, 9 era pentru profesor iar 10 era nota pentru d-zeu sau tovarasul secretar de partid (tot un drac!). Intre ele era nota … Continue reading

Despre competitie – pro si contra

Fair competition

Ne nastem egali – dar suntem oare?

Egali in drepturi – dar nu si in nazuinte, capabilitati, talente sau caractere. Si totusi, ne batem sa ne asiguram dreptul la competitie in conditii egale, cand de fapt avem nevoie de conditii specifice fiecaruia dintre noi! Umbla o vorba pe net atribuita lui Einstein: daca ai sa-i ceri unui peste sa concureze cu o maimuta la urcatul in copac, pestele va trai toata viata cu impresia ca e incompetent.

Ma intreb: cum ar arata lumea in care ai fi acceptat sa concurezi pentru un post numai daca ai chemare pentru ce ar trebui sa faci. Sau lumea in care oamenii nu ar accepta job-uri – si nu le-ar da prin cap sa candideze pentru job-uri –  pentru care nu au chemare?

Iustin Ivlev
+40 (744) 792 815
Managing Partner
Acta Consulting & Audit
www.acta.ro